05 februari, 2007

Alla tider har haft sina hjältar



I alla tider har det funnits modiga män och kvinnor som på olika nivåer gripit in för att stoppa och stävja våld och kriminalitet. För inte så länge sedan var det en 17-årig grabb i Skarpnäck som med ett judogrepp stoppade en väskryckare. En eloge för den gossen!

Ofta är det så att våra gårdagshjältar snabbt glöms bort eller helt hamnar i skuggan av dagens hjältar. För att råda bot för detta vill jag nämna några av gårdagens hjältar som inte gått till historien men som många brottsoffer med stor sannolikhet kommer att minnas så länge de lever. Alf Jakobsson, Anita von Schedwin, Anna Lundblad, Bertil Mattsson, Björn Glansk, Boris Neuhaus, Dick Malmlund, Göran Ek, Håkan Wall, Kjell Hultman, Lars Mårtensson, Leif Tell, Lennart Matzols, Liselott Jarskär, Michael Lund, Michael Pigulla, Nils Viklander, Per Jörlin, Per Ågren, Peter Sundkvist, Peter Österberg, Roger Weidenstedt, Staffan Jönsson, Stefan Rådman, Stefan Svensson, Sten Warmland, Sten-Åke Wranding, Thomas Ekesäter, Thomas Piltz, Thomas Speckmann, Ulf Dernhagen och Ulf Nord. All heder åt dessa modiga gårdagshjältar som förr bistod så många människor i deras olycka!

Bloggar om: , , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så fint att det finns människor när man behöver hjälp.
Alla kommer att behöva människor som hjälper till någon gång i livet.
Det skall man tänka på.

MAX (©) HOBSTIG sa...

Mimmi!
Du tänker i rätt banor. Vi måste alla dra vårt strå till stacken och göra det lilla vi ändå kan göra, för att hindra eller försvåra våld och kriminalitet.

Anonym sa...

Länge leve hjältarna!
Kul blogg !!!

Anonym sa...

Gruppen har nog gått till historien alltid, men inte namnen.
Kul skrivet eftersom 99,99% av läsarna inte förstår vad det handlar om. =)

Anonym sa...

Åjo, vi glömmer inte Basebolligan, Norrmalmspolisen, misstänkta i Palmemorden osv. Vi kan vår historia. De namnen för alltid officiella och sammankopplade enl ovan

Anonym sa...

Var kommer Sten Warmland in i bilden...?

Anonym sa...

Som en ovanstånde skrev

"Kul skrivet eftersom 99,99% av läsarna inte förstår vad det handlar om."

Känner mig tråffad och undrar således vad namnen har för gemensam nämnare, vad handlar inlägget om? någon som skulle vilja förklara?

Tack på förhand!

MAX (©) HOBSTIG sa...

Inga fler anonyma inlägg. Tack!
Alternativt: Underteckna med namn och personnummer!
mvh Max Hobstig

Unknown sa...

Nej, vi glömmer i synnerhet inte den av ovan nämnda män som misshandlade sin sambo till döds....

MAX (©) HOBSTIG sa...

Hans! Jag beklagar din förlust.
Du får gärna höra av dig. Du har min e-post på mitt visitkort i den högra kolumnen. mvh Max Hobstig

Basebolligan del 1 sa...

Under mitten av 1980-talet tog en grupp poliser lagen i egna händer. Syftet var att rensa upp bland slöddret på Stockholms gator och metoden var brutal och våldsam. I civila kläder med baseballkepsar som signum gick de handgripligen till angrepp.

Personer har vittnat om att de utsatts för misshandel i polishusets garage, i visiteringsrum på centralen och även på öppen gata. De utsatta var kriminella, narkomaner, alkoholister, hemlösa, invandrare och handikappade. Poliserna kom att kallas Baseballigan och en del menar att de dessutom har ett statsministermord på sina samveten.

Kårandan inom polisen är och har varit stark och det råder ingen tvekan om att det förekommit poliser som ljugit för att skydda varandra eller för att se till att misstänkta brottslingar verkligen får sina straff. Som polis är man skyldig att anmäla en kollega som gjort något brottsligt men sådana anmälningar är sällsynta. På polishögskolan har utbildning inom beteendevetenskap, konflikthantering och etik ökat på senare år från att tidigare ha varit i princip obefintlig.

I början av 80-talet ansåg man inom polisen att gatuvåldet i citys krogtäta områden hade eskalerat till att bli i det närmaste ohållbart. Inom Norrmalmspolisen bildades 1982 GatuVålds Gruppen - GVG - en specialstyrka med uppdrag att bringa ordning på de stökiga gatorna i city. De var civilklädda ordningspoliser och kommenderingen till gruppen var frivillig. Ivriga, unga och oerfarna poliser sökte sig dit och ganska snart utkristalliserades ur den sektionen en grupp poliser som inte tyckte att deras befogenheter räckte till utan istället tog lagen i egna händer. De talade om sig själva som kungens män som skulle hålla rent på gatan. Enligt en avhoppad medlem ur Baseballigan var Norrmalmspiketens A- och B-turer de som regerade och de använde sig av utstuderade metoder för att misshandla kriminella. Som ny medlem i gruppen blev man tillsagd att snabbt glömma allt man lärt sig på polishögskolan och introducerades i hur man bäst misshandlar kriminella t ex genom så kallade trumsolon som innebar mängder av batongslag mot mjukdelarna på kroppen. Misshandeln kunde äga rum på flera olika ställen. I polisbussar, visiteringsrum, polishusets garage och hiss var några av de platser där Baseballigan ostört kunde bearbeta sina intagna. Om någon av våldshandlingarna ledde till rättegång var man snabb att vittna till varandras fördel.

Av alla anmälningar mot poliser på Norrmalm under den tiden lades 99% av alla förundersökningar ned, om det ens startats någon. Under ett halvår samlade 5-6 poliser i Baseballigan på sig 40 anmälningar om övervåld. Det är samma siffra som Malmös hela samlade poliskår under samma tid.

Basebolligan del 2 sa...

Ett av de mest omtalade exemplen på Baseballigans brutalitet var fallet Rolf Machnow. Machnow var en före detta missbrukare med ett känt förflutet hos polisen. När medlemmar av Baseballigan kände igen Machnow på stan tog de in honom enligt LOB - Lagen om Omhändertagande av Berusade personer. Han fördes till en vaktlokal på centralen och vad som hände därefter är ovisst. En stund senare gick färden till Sabbatsbergs sjukhus i ambulans då Machnow hade revbensfrakturer, skallskador, blodutgjutningar på hela kroppen och brusten mjälte. I ambulansen pågick upplivningsförsök men förutsättningarna var dåliga på grund av Machnows krossade bröstkorg. Polisernas version var att Rolf Machnow först snubblat över en bordsskiva och sedan ramlat av en bänk och slagit i sidan. Läkaren som tog emot honom på sjukhuset menade att han borde utfört spektakulärt våld mot sig själv för att uppnå de blodutgjutelser som han uppvisat från tårna upp till huvudet på både fram och baksida på kroppen. Mycket pekade på att Rolf Machnow avlidit av övervåld.

Poliserna höll fast vid sin historia om att Rolf Machnow åsamkat sig själv skadorna som ledde till hans död. Rättsläkare och obducent ändrade sina uttalanden allteftersom tiden gick i utredningen och det resulterade i att inget åtal väcktes mot de båda poliserna. Kort därefter bestämdes att GVG skulle upplösas. Men gruppen bestod på eget initiativ. I ny mundering syntes de åter på Stockholms gator och fortsatte att toppa anmälningslistan. Trots att JO ansåg att de två poliser som var inblandade i Rolf Machnows död borde få ett disciplinstraff så som ansvariga för hans hälsa under gripandet valde polisstyrelsen att inte pricka de båda poliserna. Kort därefter uttalades namnen på de båda poliserna som varit inblandade i Rolf Machnows dödsmisshandel i tv-programmet "Mitt i strömmen" på SVT. De i sin tur stämde programchefen för förtal och ett skadestånd på 25 000 kr vardera betalades ut till poliserna för psykiskt lidande.

Flera fall ledde så småningom till att en stor utredning om polisens jobb genomfördes. Bland annat blev en man bortförd av sex poliser i piketbuss, misshandlad och dumpad på skeppsholmen. En annan rullstolsbunden man med cp-skada blev också misshandlad av poliser. Så småningom löstes Baseballigan upp.

När Palme mördades 1986 pekade det så kallade Polisspåret mot flera av Baseballigans före detta medlemmar som av olika anledningar kunde kopplas till mordplatsen och tillfället.

Knappt 10 år senare, 1995 i Karlstad, bussade poliser sin hund på en man vid namn Osmo Vallo i samband med hans gripande. Åtta vittnen berättar hur en stor polis hoppade på Vallos rygg när han låg på marken fast i handfängsel. Han blev medvetslös men ingen ambulans tillkallades och Osmo Vallo avled. Man valde att kalla det för plötslig död vid gripande och polisen gick fri. En av poliserna vid Vallos gripande var en tidigare medlem ur Baseballigan som hade flyttat till Karlstad.

Flera av poliserna ur Baseballigan jobbar kvar inom kåren och har inte fått några repressalier för sina handlingar. Därmed finns ännu offer som aldrig fått upprättelse.



Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar
Om kyrkhundar