31 januari, 2007

Tre röster om polisövergrepp från förr till nu



Poliser är råbarkat folk. De är ungefär som hockeylirarna. Den största skillnaden är att när polisen går överstyr och pangar på en gripen i stridens hetta så blir det svarta löpsedlar på Expressen och en utredning från högre instans samtidigt som en hockeylirare som går helt överstyr under en match och tacklar nacken av en motspelare får applåder av publiken och spaltmetrar i Expressen !!

Om Matts Jakobsson från 1866
Citat: S d klagade Mattes Jacobssons hustro i Mången öfver det gevallieren Anders Jöransson skall tagit af henne några pertzeller, sampt slagit henne. Dhertill gevallieren svarade sigh tvänne reesor varit till Mången att fasttaga honom Mattes och något för sigh och dhem medh honom varit för omaket tagit, effter han så godt som i lijfsfara fängslat honom, dher iämpte tillståendes sigh nösakat varit att slåå dhenne hustro, effter hon varit åth honom medh een knijf, elliest kallat honom röfvare sampt andra illacka ordh, det nu af åthskillige bevittnades och denne sielf bekiende och nu sådant af hvilcket ansåg till hennes afbön och fattigdomb, det öfriga pantat för cronones uthlagor.

Det är få som upplevt polisövergrepp
Citat: Jag tycker polisen överlag gör ett ganska bra jobb. Det pratas mycket om övervåld, men det verkar vara få som har upplevt det själva. Själv har jag bara haft en otrevlig upplevelse med polisen, och det rörde sig inte om våld utan att jag blev stoppad och utfrågad när jag var på väg hem från jobbet en kväll. Det var i en liten by, så de tyckte väl det var skumt att en ungdom är ute vid halv tolv på kvällen. Det är inte polisernas fel att de jagar narkotikabrukare, de har direktiv uppifrån som säger åt dem att göra så. Många knarkare verkar ha svårt att förstå detta. Men visst, övervåld förekommer så klart. På en reclaim the streets i Malmö för en massa år sedan hörde jag om oskyldiga som råkat ut för våld och det är förstås för jävligt. Men det är lätt att glömma bort den otroligt svåra situation poliserna befinner sig i, de är trots allt bara människor.

Det finns risker med att söka vård
Citat: Han har under tre månaders tid frivilligt sökt vård för sitt missbruk - utan resultat. När han till slut får hjälp sker det med tvång. En av de poliser som hämtar honom sätter dessutom på honom handfängsel och släpar ut honom inför grannarnas ögon. Först när läkaren på lasarettet ingriper släpps mannen som lider svårt av den panikångest som drabbar honom när han hålls fast.

Andra om: , , , ,

Inga kommentarer:



Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar
Om kyrkhundar