30 januari, 2007

Händelsen i Forsmark den 25 juli 2006



2006-08-12: Incident i Forsmark ger lärdomar om kärnkraft
Till följd av händelsen i Forsmarks reaktor 1 den 25 juli 2006 har det diskuterats i media huruvida det var nära att en kärnkraftolycka inträffade eller inte. Händelsen ger utan tvekan värdefull lärdom för framtiden. De flesta experterna bedömer det som inträffade i Forsmark 1 som en allvarlig händelse bland annat på grund av att det så kallade nödkraftsystemet, som kopplades in när det vanliga kraftsystemet fallerade, inte fungerade som det skulle. Stora delar av reaktorns övervakningssystem hade slagits ut och elmotorerna till pumparna för nödhärdkylningen fick inte spänning, enligt Forsmaks egen rapport.

2007-01-30: Forsmark åter i fokus. Personalen slarvar
Kärnfysik är verkligen inte min starka sida. Det mesta jag vet om ämnet är ungefär följande. Med kärnfysik kan man steka ägg och få en idiot som pastor Jansson att lysa lika grann som en sol. Om jag minns rätt så stekte amerikanarna, med hjälp av kärnfysik, en helvetes massa människor under förra storkriget. Mig veterligen hette ingen Jansson i den stekpannan. Men jänkarna var nöjda.

Men det som nu dyker upp i media, om incidenten i Forsmark, låter verkligen inte bra, om så bara hälften är sant. Som det här med den omtalade krökartesten. Av 25 slumpmässigt uttagna som blev alkotestade skickades tre stycken hem. Sånt är inte bra. Med det vore nog mer upplysande om man fick veta vad dessa tre hade för befattningar. Var de chefsingenjörer eller städare? Man kan ju också fråga sig vad det är för folk i allmänhet som jobbar på våra kärnkraftverk med tanke på hur branschen behandlats av riksdag och regering de senaste 25 åren. Kan det vara så att de allra bästa försvunnit till andra uppgifter och bara de sämsta blev kvar inom kärnkraftsindustrin i Sverige. I så fall får vi nog ligga som makthavarna bäddat åt oss. Inte bra. För då kan det bli varmt som i helvetet där vi alla kommer att lysa som pastor Jansson :-)

Andra om: , , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Du kan nog vara lugn. Skadan hadde blivit ekonomisk om det hadde blivit fel. Alla svenska reaktorer har en metertjock reakto inneslutning som kan klara en megapascal's tryck ( samma tryck som du har under 100m vatten ). Den stora skilnaden mellan Svenska reaktorer ok Ryssarnas RBMK reaktorer ( Chernobyl ) ligger bland annat i det. Sovjet tyckte en ordentlig inneslutning var dyr, och bygde den inte. Det blev det problem av i och med att Chernobyl reaktorn vid olyckan inte var inkapslad. Alt det radioaktiva materialet kunde fritt koma up i luften under den brand som olyckan orsakade. Skilnaden ser man i Harrisburg ( Three Mile Island ). Amerikanerna byggde inneslutningar vid alla sina reaktorer och den klarade fint at isolera den olycks drabbade reaktorn och ingen dog eller blev skadad av olyckan.

PS: Denna kommentar kan vara lite konstigt skriven. Jag saknar tre vokaler... Amerikanskt tangentbord... Sorry ; )



Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar
Om kyrkhundar