27 mars, 2007

Opium, Morfin, Heroin

Besök den Svenska Brukarföreningen

Människan har känt till opievallmons medicinska effekter i mer än tre tusen år. Växtens mjölksaft visade sig tidigt vara sömnbringande vilket inspirerade Linné när han namngav växten Papaver somniferum. Somniferum betyder nämligen sömnbringande. Ordet opium kommer från grekiskans opos som betyder saft och namnet morfin kommer från Morfeus, sömnens gud.

Om man suger lite på orden opium, morfin och heroin var för sig så blir man nästan lite religiös. Om vi börjar med opium så låter det nästan som en utandning av välbehag som i Hic jacet otium som betyder Här vilar friden. För att inte tala om ordet morfin. Lägg bara till ett litet ”t” så blir det Mår fint. Så till sist ordet heroin som onekligen förknippas med det engelska ordet för hjälte. Heroin är som en feminiserad version av hero, en hjältinna som räddar alla bedrövade och sorgsna ur deras kval för ett annat martyrium.

Om opiater och dess släktingar kan man nog säga: Dessa droger är en av Guds allra största gåvor till mänskligheten. Ingen drog kan lindra en människas smärta såsom opiaterna gör och ingen drog kan bättre trösta den döendes ångest än opiaterna. Nu är det så med opiaterna, att de skall brukas med största vaksamhet eftersom de annars är lika farliga som den väldigaste skogsbrand. Om missbruk och slaveri under opiaterna kan bara sägas att de på sikt dödar sina vänner eftersom de alltid varit dödens mordiska systrar. Endast en minoritet av opiaternas usla vänner överlever denna grymma syskonskara. För några få av dessa eländiga själar finns det kanske ett litet hopp om ett värdigt liv efter opiaterna. Klicka på bilden ovan och besök Svenska Brukarföreningen som är de bergtagnas egen patientförening.

Svenska Brukarföreningen har just i dessa dagar blivit "rubriker" sedan det folkpartistiska sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg dragit in landstingsstödet till Svenska Brukarföreningen. Min enda kommentar i ärendet är: Som jag ser Rydbergskan är hon en inkarnation av omänsklighet och okunskap. Hade hon haft en aning om vad hon talar om, eller en enda uns av empati hade hon agerat på ett helt annat sätt än hon nu gör.

Om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Långt innan Svenska Brukarföreningen bildades fanns en patientförening som hette FRAM. Förkortningen stod för Föreningen Rehabiliterings-Ansvariga Metadonpatienter. Jag var Föreningens förste ordförande. FRAMs ambitioner var att vara ett stöd och en hjälp för de patienter som erhållit metadonbehandling.

FRAM var den första patientföreningen i sitt slag. Ett av skälen till att FRAM bildades var att många patienter for illa i sin relation till behandlarna. Restriktionerna var synnerlige stränga (då som nu), med all rätt. Läckage av doser, dribbel och sidomissbruk var på den tiden ett krav som behandlarna var tvungen att åtgärda (då som nu), med all rätt. Men det förekom också djup orättvisa, dåliga beslut och felaktiga beslut från behandlarna.

Ett av FRAMs syften var att försöka synliggöra patientgruppens rättslöshet. Som jag ser det, är det även ett av syftena med Svenska Brukarföreningen. Denna möjlighet har nu reducerats genom att ett bidrag dragits in.

Med vänlig hälsning
Kristdemokraten



Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar
Om kyrkhundar