18 februari, 2007

När skall dessa män äntligen bliva förlåtna



Sven Hedin var en stor tyskvän, och beundrade Hitler. Beundran var ömsesidig, eftersom Hitler hade läst om hans äventyr i sin ungdom. Hedin hade starka nazistiska sympatier och var medlem i nationalsocialistiska organisationer i Sverige och utlandet, både före och efter kriget. Han höll också ett tal vid invigningen av OS i Berlin 1936. 1937 utkom hans bok Tyskland och världsfreden. Den skrevs först på tyska för en tysk publik, och hade i stort sett bara positiva saker att säga om Tyskland. Hedin vägrade dock att gå med på krav om att han skulle stryka delar av boken, bl.a. en passage där han kritiserade judeförföljelserna och framhöll att I mitt blod är alltså var sextonde droppe av judisk härkomst. Jag håller på min sextondedel och ville inte mista den.

Knut Hamsun sympatiserade med Tyskland både under första och andra världskriget. Under det andra världskriget träffade han både Goebbels och Hitler och ställde sig till förfogande för Vidkun Quislings regering. Detta ledde efter krigets slut till att Hamsun under en period spärrades in för psykiatrisk undersökning samt dömdes till höga böter och förlorade i princip allt han ägde.

Bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas att de människor som ställde sig på nazisternas sida, aldrig kommer att bli förlåtna.
Ett värre brott än ren utrotning av en människoras kan aldrig förlåtas, detsamma gäller även Stalins brott liksom de brott mot människor som sker i dag när det är krig.
Krigen är i sig fasansfulla men att soldater, befälhavare och politiker dessutom bryter mot Genevekonventionen om vad som gäller vid krig, det är definitivt oförlåtligt.
Sympatiserar man med dessa som begår brotten, så är man också delaktig i samma brott.

MAX (©) HOBSTIG sa...

Jan Myrdal har myntat ett uttryck om sina föräldrar i sin bok om sin barndom: ”Jag har förlåtit men inte glömt!”
Kanske skulle dessa ord med tiden även kunna få gälla Sven Hedin och Knut Hamsun?



Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar
Om kyrkhundar